Gatelagsfotballen sparer samfunnet for 638 millioner i året
Og for Ranheim Gatelag utgjør det en samfunnsøkonomisk gevinst på nesten 20 millioner kroner. Samfunn
- Det er ikke lett å prissette liv, helse, mestring og fellesskap i kroner og øre. Men det er ingen tvil om betydningen av fotballens kraft i Ranheim Gatelag. Gatelaget gir personlig vekst gjennom samhold og aktiviteter. Ranheim Fotball er stolt av gatelet vårt, forteller Eva Hansen, leder for Samfunn og Bærekraft i klubben.
På oppdrag fra Fotballstiftelsen har Oslo Economics laget et samfunnsregnskap for gatelagene.
«Sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer», kalles den blant forskere. En ny rapport viser at gatelagsmodellen sparer samfunnet for enorme summer hvert år, og for pårørende av rusavhengige er gevinsten alene på hele 127 millioner kroner.
På oppdrag fra Fotballstiftelsen har Oslo Economics laget et samfunnsregnskap for gatelagene. I rapporten konkluderes det med at gatelagsmodellen trolig sparer og gir samfunnsøkonomiske gevinster for totalt 638 millioner kroner i året.
– Det er jo svimlende summer, men vi som jobber med dette er ikke overrasket. For hver person som havner utenfor, koster det samfunnet mye penger. For hver person gatelagene kan hjelpe tilbake til et verdig liv, sparer det tilsvarende mye, sier Arne Knoph, daglig leder i Fotballstiftelsen, paraplyorganisasjonen til gatelagene.
- Gatelagene endrer menneskers liv. Spillerne opplever mestring, struktur og en sterk følelse av felleskap. De går fra utenforskap og en utfordrende hverdag, til rutiner og mening i byens fotballstolthet. Det åpner så mange nye muligheter, fortsetter Knoph.
Stor gevinst for pårørende
Det er andre gang Oslo Economics måler hvor mye penger gatelagene sparer samfunnet for, men i år har de også sett på effekten overfor spillernes nærmeste. Det å være pårørende til en som sliter med rusutfordringer, gir en «medavhengighet» som ofte får store konsekvenser for familie og nære venners liv.
Verdien av et bedre liv også for de mange pårørende, har det vært lite dokumentasjon på tidligere. I rapporten har Oslo Economics sett dypere på dette for gatelagene, og beregnet den samlede årlige gevinsten for pårørende til å være hele 127 millioner kroner.
Økt innsats gir økt effekt
Antall lag og spillere i gatefotballen øker stadig. Den årlige støtten på 20 millioner fra Helsedirektoratet er helt avgjørende, samtidig som den ikke dekker dagens behov eller stimulerer til ytterligere vekst. Arne H. Knoph er tydelig på at mer penger inn i prosjektet, vil gi ytterligere gevinster tilbake – det er også Oslo Economics tydelige på.
– I løpet av 2023 kom 143 gatelagsspillere ut i lønnet arbeid, 35 startet på skole eller utdanning, og 108 spillere begynte med formell arbeidstrening. Det er nesten 300 mennesker på ett år. Samtidig øker det stadig med spillere og lag, aktiviteten vår er tredoblet i løpet av de siste fire årene. Og modellen er skalerbar. Vi kontaktes i dag jevnlig av kommuner og klubber som ønsker etableringer, og med mer midler til rådighet kunne vi hjulpet mange flere med å få orden på livet sitt og dermed spart samfunnet for mangfoldige millioner til, sier Knoph.
Forbløffet forskerne
Lars Ueland Kobro, seniorforsker ved Universitetet i Sørøst-Norge, har fulgt prosjektet tett siden han inkluderte det i en rapport i 2019. Det han så den gang forbløffet både ham og hans kolleger. Han har ikke blitt mindre overbevist med årene.
– Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer. Svært få andre tiltak greier å finne virksomme tiltak for den aktuelle gruppen mennesker, uttaler Kobro i den nye rapporten.
Samfunnsregnskapet for gatelagene 2024, «Et bedre liv med flere dager uten rus», kan lastes ned ved å klikke her.
Last ned rapporten i sin helhet her.
Bakgrunnen for tallene
Tallene i den nye rapporten fra Oslo Economics er ikke eksakte størrelser, men basert på konkrete regnestykker. Totaltallet 638 millioner kroner er basert på følgende gevinster:
- Spillernes forbedrede helse, med bedre livskvalitet og økt levetid – 328 millioner.
- Reduserte kostnader i helsetjenesten – 66 millioner.
- Redusert belastning for politi, domstolene og kriminalomsorgen – 36 millioner.
- Økt verdiskaping gjennom utdanning og arbeid – 50 millioner.
- Dugnad og frivillig arbeid – 9 millioner.
- Reduserte skattefinansieringskostnader – 21 millioner kroner.
- Pårørendegevinst – 127 millioner kroner