Ranheim etablerer Akademi
Og det skal skje ut fra vår kultur og identitet.
Ranheim Fotball Topp har en ambisjon om å bidra positivt til å løfte trøndersk fotball gjennom etableringen av akademi. Dette skal skje ut fra vår kultur og identitet. Vi skal fortsatt bidra til å understøtte utviklingsmiljøene i Trøndelag. Vi tror på tålmodighet og ulikhet i en spillers utviklingsløp og at dette fortsatt skal foregå i den klubben og på den arenaen som passer spilleren best.
Ranheim Fotball Topp er inne i sin 15. sesong i toppfotball for menn og landet ved inngangen til 2023 klubbens nye strategiplan for de kommende årene. Ett av seks overordnede satsningsområder i strategien er etablering av eget akademi for å styrke det interne utviklingsarbeidet. I 2024 vil Ranheim Toppfotball bestå av A-tropp, U19-tropp med overårige og en U16-tropp.
Ranheim har historisk lagt stor vekt på å realisere drømmer for unge trøndere, og dette rekrutteringsbeinet forsterkes nå. Klubbens A-lag har i stor grad rekruttert spillere til A-troppen fra RBK sitt akademi og fra trønderske seniormiljøer. Dette er naturlig og ønskelig at fortsetter å være praksis som et solid rekrutteringsgrunnlag for klubben.
Nå styrkes arbeidet med det tredje rekrutteringsbeinet. Det forsterkes ved at klubben i sin troppssammensetting for A-laget tydelig har definerte plasser for unge spillere, og at det altså etableres akademi for U16 og U19 under A-laget. I etableringsfasen av akademiet vil spillertroppene i stor grad utgjøres av spillere som allerede er i Ranheim Fotball.
Ranheim er opptatt av å understreke at vi vil se vårt akademi i nær sammenheng med utviklingen av trøndersk fotball. Gjennom vårt akademi ønsker vi også å se igjen flere spillere som går fra Ranheim til trønderske 2./3.div.-klubber for å få relevant erfaring og utvikling i modenhetsårene fra 19 år. Vi har mange eksempler på at spillere tar nivået til Ranheim når de nærmer seg 23 år, dette tror vi sterkt på i fortsettelsen også.
Det er viktig for både Ranheim Fotball Topp og Ranheim IL å lage et tydeligere skille på aktiviteten. En av hovedmålsettingene i Ranheim IL avd. Fotball (fotballavdelinga) de siste syv årene har vært å tilrettelegge fotball for alle aldre, begge kjønn og etter de behov hver enkelt har for å kunne spille fotball. Det vil fortsatt være slik.
De siste årene har trykket fra utsiden vært stort fra spillere som ønsker å komme til Ranheim. Ranheim IL skal fortsatt ha breddelag i G16 og G19, som skal være fotballaktivitet for ungdom på Ranheim, uten å bli eksponert for press fra utsiden. Gruppene U16 og U19 i Ranheim Toppfotball vil da være en arena for spillere fra Ranheim og Trøndelag.
Kontaktpersoner:
Frank Lidahl, Daglig leder Ranheim Toppfotball, tlf 99014948
Frank Robert Saltvik, Akademileder, tlf 93201070
Derfor går vi for Akademi
Hva skjer med tilbudet i Ranheim IL avd. Fotball, altså breddeavdelinga?
- En av hovedmålsettingene i Ranheim IL avd. Fotball (fotballavdelinga) de siste 7 årene har vært å tilrettelegge fotball for alle aldre, begge kjønn og etter de behov hver enkelt har for å kunne spille fotball. Det vil fortsatt være slik.
- De siste årene har Ranheim Fotball som helhet sikret og etablert lag for Tilrettelagt fotball (PU), Old Boys, Kvinne senior, Gatelag og nå sist Gå-fotball. Pr. nå er det kun en gruppe som ikke har et tilbud i klubben, og det er Old Girls.
- Konkret betyr dette at G16 og G19 fremdeles er lagskull i fotballavdelinga når U16 og U19 etableres i toppfotballen som akademilagene der.
- Hvorfor starter Ranheim eget akademi?
- Ranheim Fotball Topp har et klart økende behov for å utvikle flere egne spillere inn til egen A-stall, slik at dette forsterker rekrutteringa som i stor grad til nå har vært gjennom trønderske seniormiljøer og RBK sitt akademi.
- Å utvikle egne spillere handler både om sportslige fokus vi ønsker å forberede våre spillere på, ha en mer kontrollert spillerlogistikk, samt målsetting om å få en mer stabil økonomi ved også å utvikle spillere selv.
- Ranheim IL avd. Fotball, som nå er Trøndelags største klubb, har de siste årene opplevd og opplever et stort påtrykk utenfra med spørsmål om mulighet for tilrettelegging av en sterk arena for spillerutvikling. Dette har medført både hospiteringer og overganger som har gitt utfordringer internt i klubben.
- NFF Trøndelag har i mange år pekt på Ranheim Fotball som en klubb som bør ta større ansvar for spillerutviklinga for yngre spillere i vår fotballkrets.
- Etter at to kretslag ble gjort om til ett ved sammenslåing av NFF Nord- og Sør-Trøndelag, har færre spillere fått muligheten til å tilhøre en slik definert satsningsgruppe.
- Hva er målsettingene med Ranheim sitt akademi?
- Toppklubbens to hovedmålsettinger styrer dette, og disse sier at spill i eller opprykk til Eliteserien, samt spillersalg med nettogevinst i hvert overgangsvindu er de to hovedmålsettingene.
- For et akademi betyr dette et tydelig fokus på å utvikle spillere for salg på et tidspunkt, og dersom spilleren ikke ender i et salg, må spilleren tilføre klubben prestasjoner som tilsier å nære seg et opprykk til eller videre spill i Eliteserien.
- Ledende målsettinger inn på spillernivået vil da være å utvikle spisskompetanse i hver spiller som drivende for salg, og der basisferdigheter og kapasitet må holde et høyt nok nivå til at spilleren ønskes brukt på vårt A-lag eller hos andre i toppfotballen.
- Hva med jentene og akademi?
- Det er like naturlig i en vurdering av dette, at de erfaringene NFF Trøndelag og ikke minst RBK kvinner sitter inne med, vil være svært avgjørende for hvordan et slikt akademi eventuelt skal rigges opp. Vi vet at spillertilfanget på jentesiden er mindre enn hos guttene og dermed er det en klart mer sårbarhet for de miljøene de er i og eventuelt hentes ut fra.
- Hvor langt ned i alder skal det rekrutteres?
- Klubben etablerer spillertropper for U16 og U19+ under A-laget i Toppfotballen, og det vil medføre at spillere som er tidlig ut i sin utvikling, vil kunne hospitere på trening inn mot U16 fra det året spilleren regnes som ungdomsspiller, altså 13 år.
- Tidlig utviklet betyr at spilleren først og fremst behersker de fysiske kravene som ligger i den aktuelle hospiteringa. Blant 50 elever i en skoleklasse med 13-åringer, vil det finnes så store avvik på reell fysisk modning som tre år opp og ned. Altså vil man finne en 16-åring og en 10-åring i samme kull, rent fysisk. Sosial modning og behov må selvsagt også vurderes ved en eventuell hospitering.
- Overgang til klubben er derimot ikke aktuelt før tidligst det året spilleren fyller 14 år.
- Hvilke spillere er tenkt å rekrutteres inn?
- Først vil etableringa av akademitroppene U16 og U19+ bli basert på de spillerne klubben allerede har hos seg i dag, dernest må behovet for eksterne spillere se i sammenheng med behov.
- I ung alder er det i utgangspunktet ikke aktuelt å tilby plass til spillere som bor langt unna Ranheim, da den praktiske hverdagen ofte ikke er forenlig med overskudd og bærekraft hos spiller/ foresatte/ familien over tid. Jo eldre spillerne er, jo lettere blir dette bildet, og særlig tydelig hvis de starter opp på videregående skole i byen.
- Det er et berettiget håp at NFF Trøndelag sin nye klubb- og spillerutviklingsmodell med blant annet seks definerte kraftsenterklubber vil gi et løft på aktivitetsnivået ute i hele Trøndelag, og at spillere dermed kan hospitere over lang tid med vår klubb, uten at det ender i en overgang med det første, fordi spilleren har en god hverdag der han er.
- Typen spillere som skal rekrutteres vil måtte kjennetegnes med å spille med hjertet utapå drakta, scorer høyt på «en for alle, alle for en» og har stor evne til å lære i relasjon til andre spillere i sin hverdag.
- Blir Ranheim nå en del av Norsk Toppfotball sin Akademiklassifisering?
- Nei.
- Ranheim Fotball Topp forsøkte i 2022 å etablere seg inn i Norsk Toppfotball sin Akademiklassifisering, men lyktes av økonomiske grunner ikke med det.
- Ranheim Fotball Topp sin strategiprosess synligjorde i samme tid et klart behov for å etablere akademiet, og har i etableringa valgt en økonomisk modell som er uavhengig av en Akademiklassifisering for å kunne rigge seg til med riktig kostnadsramme.
- På sikt kan det være aktuelt for klubben å søke seg inn mot Akademiklassifiseringa til Norsk Toppfotball.
- Skal Ranheim sitt akademi delta i nasjonal serie?
- Nei.
- Ranheim etablerer ikke sitt akademi inn i Akademiklassifiseringa til Norsk Toppfotball, og skal dermed ikke delta i nasjonal serie.
- Hvilke kamparenaer skal Ranheim sine akademispillere delta i?
- Ranheim sitt akademi kommer til å bygge den kampplattformen som til enhver tid gir de riktige referansene for spiller, trener og klubbledelse, og som ivaretar de helhetlige behovene for alderen 14-19+ år med tanke på skole, sosial tilgang, variasjon og familieliv.
- Konkret betyr dette blant annet at både U16 og U19+ kommer til å delta i den lokale serieordningen til NFF Trøndelag, der deltagelse i cuper type Skandia-Cup og Norway-Cup er aktuelt, tilrettelegging for kamphelger regionalt sammen med klubber i Midt-Norge, samt når behovet for referanser kommer dit så vil internasjonal motstand være en del av kampplattformen gjennom et kalenderår.
- Er Ranheim Fotball Topp og Ranheim IL avd. Fotball to forskjellige klubber?
- Ja, men alt henger sammen.
- Ranheim Idrettslag (RIL) er et allianseidrettslag, der Ranheim IL avd. Fotball er en breddeavdeling for fotball, altså en særidrett i RIL.
- Ranheim Fotball Topp derimot er knyttet til RIL i en allianse, men med eget organisasjonsnummer og eget styre, organisasjon og budsjett.