Taktikkhjørnet -  Ranheim på bedringens vei?

Balanse etter balltap – er det veien til videre fremgang.

Annonse:

Skrevet av Tarjei Smågesjø.

I flere sesonger har Ranheims akilleshæl vært at motstanderne får slippe til for mye – de får skape for mange målsjanser mot oss. Diagrammet under her viser «xga» fra årets sesong: jo høyere «XGA», expected goals against, jo større sjanse er det for å slippe inn et mål. Vi ser at i kamper der vi ikke har sluppet inn mål, er xga – tallet godt under 1 (Hødd, Raufoss, Sogndal hjemme, Skeid og Start). Så «xga» sier noe om forsvarsspillet vårt. Men det må kombineres med analyse av video av enkeltsituasjoner.(Sogndal borte ikke inkludert i diagrammet).

Kamp-tilstand er også en faktor som må tas med. Det laget som leder vil nok alltid bli utsatt for et visst press, og spesielt KFUM – kampen er et eksempel på det: Ranheim tar en tidlig ledelse og KFUM jakter utligningsmål. Dermed kan det skje at motstander får en høy xG: de jakter et utligningsmål og tar større og større sjanser for å få det, eller de målene de trenger. Vi ser litt av det samme borte mot Start, hjemme mot Moss (inkludert et straffespark til motstander) og borte mot Mjøndalen. Når det er sagt, handler det om å ikke bare å ligge å ta imot i forsvarsspillet, men lære oss å lede kamper og ri av press fra motstander, på forskjellige måter.

En annen faktor er vårt eget angrepsspill: er hele laget med på hva vi prøver på, eller er vi utspredd i det vi prøver gjennombruddspasning. Dermed sårbare for å miste ballen fordi det er store rom: her fra samme KFUM – kamp, vi mister ballen mens vi er på fremover og som vi ser på bildet: hele laget må springe hjemover og vi må ta over plassene til hverandre (Sivert må ta høyrebacken for Lasse som var på vei inn i bakrom): dette er en gunstig situasjon for motstanderen og en uønsket situasjon for Ranheim.

La oss se litt nøyere på dette balltapet for å gå inn i problemstillingen: hvor forberedt er på vi på å forsvare oss og hvor kjapt klarer vi å forsvare oss etter å ha mistet ballen.

KFUM har en 5-meter etter 7 minutter. Ranheim leder 1-0 allerede. Vi stiller opp som avtalt i kampplan. Noe som etter hvert tvinger frem den lange pasningen vi vil ha (bilde 2):

Det skjer en liten tellefeil bak hos oss og de får ta ned ballen og spilt inn i det rommet de ønsker: foran våre stoppere:

Mads Reginiussen gjør som vanlig en god 1.forsvars-jobb og vinner ballen som først går til Emilsen, deretter Skuseth og han spiller fri Ruben, han ser seg over skulderen og sjekker om Sivert er ledig:

Han får ballen og prøver en slags vegg med Ruben igjen, men kanskje litt vanskelig løsning og pasningen blir upresis:

Dermed kommer en ny omstilling, KFUM har rom i alle retninger for å skape en sjanse mot oss:

Og vi er tilbake til bilde 1 i denne sekvensen. Vi må forsvare oss uten å ha balansen i laget og heller ikke alle spillerne på plass i sine vante plasser.

 

Idealbildet vil selvfølgelig alltid være å ha rytme i angrepene, og at vi vet hvordan vi skal skape gjennombrudd til enhver tid. Det er vanskelig å gjøre 100%. (For de spesielt intereserte kan Manchester City være et lag å studere). Men la oss se på noen situasjoner hvor Ranheim har forbedret balansen – i tillegg til å angripe bedre og mer i samlet flokk:

 

Ranheim mister ballen høyt oppe borte mot Skeid, vi har 4 spillere i eller på vei inn i boksen til motstander.

Emilsen og Haugen samarbeider om å presse og sikre for hverandre mens det løpes hjemover for å fylle opp plassene i forsvar:

Haugen, den blå spilleren nærmest OBOS liga skiltet, gjør en pressjobb der han gjør to ting: han stenger pasningslinja for motstander inn i banen, det samme gjør Emilsen. I tillegg presser han ballfører. Dermed må Skeid fortsette fremover på den siden de har valgt – eller spille støtte og dermed miste kontringen:

Haugen bytter mann: fra å presse ballfører og stenge pasningslinje går han over til å følge det farligste løpet, og Emilsen stenger fortsatt innvendig så Skeid har kun to alternativer. Samtidig fyller Ranheim opp leddene med hjemløp fra andre spillere:

Til slutt når Skeid 16 – meteren vår men vi har oppnådd god balanse gjennom å ha gjennomført en god defensiv overgang:

Hjemme mot Start, vi mister ball høyt oppe og prøver å stoppe dem høyt med press men ender opp med å løpe hjem. Emilsen stenger pasningslinje inn sentralt, Hou jager ballfører og Haugen spurter inn sentralt for å hjelpe til:

Dermed må også Start spille strakt fremover og Brage kontrollerer med farta si, Haugen stenger pasningslinje sentralt og Skuseth har kontroll på spissen i midten:

Posisjonering i forkant – hvis ballen kommer ut av 16 – meteren, har vi bra kontroll med backene inne og Emilsen i midten, her fra Sogndal – kampen:

 

Forbedret angrepsspill, god posisjonering og taktisk samarbeid i overgangsfaser er blant de viktigste faktorene for lavere xga i de siste kampene og dermed færre baklengsmål.

Annonse fra Obos-ligaen: